252015Февр.

Хеликобактер Пилори при деца – симптоми и лечение

Ако, детето често се оплаква от болки в корема, страда от киселини в стомаха, оригване и гадене, трябва да се обърне голямо внимание на думите му, защото е напълно възможно оплакванията му да са причинени от развитието на инфекция, която се причинява от Helicobacter Pylori (Хеликобактер пилори) – Грам-отрицателна спираловидна бактерия, която може да доведе до най-негативните последици. Според статистиката чрез действието на тази бактерия се причинява до 90% от хроничния гастродуоденит, 100% от стомашни язви и 87% от рак на стомаха. В момента по-голямата част от възрастните страдат от последиците на тази бактерия, и около 50% от хората, са заразени с Helicobacter Pylori още в детството, около петгодишна възраст. За това как се диагностицира и лекува Helicobacter Pylori при деца ще разгледаме по-долу.

В медицината тази бактерия се отнася към анаеробните, т.е., микроби, които умират във въздуха. Намирайки се в стомаха, тази бактерия постепенно намалява съпротивата на стомашната лигавица и причинява възпаление. Активното възпроизвеждане на тези микроорганизми допринася за появата на редица ензими, повишава секрецията на солна киселина и в същото време намалява защитните свойства на лигавицат.

Понастоящем, това е най-честата инфекция предаванана чрез слюнка. Често това се случва в рамките на семейството при неспазване на лична хигиена, както и при използване на едни и същи прибори за хранене. Доста често, този микроб се предава от майка на дете, например чрез целуване или чрез слюнката попада на лъжицата за хранене, биберон-залъгалка, или други предмети.

Ако у възрастен човек Н. Pylori се проявява с метеоризъм, болка в корема, оригване с неприятна миризма, както и появата на бели петна върху езика, то при децата симптомите са малко по-различени.Най-често децата страдат от болки в горната част на корема, получават киселини и по този начин се разрушава процеса на усвояване на храната. Подобни симптоми могат да показват развитие на дисбактериоза, която може да доведе до запек, диария, загуба на тегло.

С оглед на статистиката, ще видим, че лечението на Helicobacter Pylori при деца – е една много сложна задача. Според международните стандарти, ако има хора в семейството с инфекция с Helicobacter Pylori, здравето на бебето е в опасност и трябва да започнете лечение на това заболяване. Междувременно, препаратите за лечение на тази инфекция трябва да бъдат максимално щадящи за организма на детето.

Лечението на на това заболяване при деца включва използването на няколко антимикробни лекарства. Използва се схема, в която детето два пъти дневно, сутрин и вечер трябва да вземе комбинация от три препарата предписани от лекар. Има и друга схема, при която в допълнение към горните три лекарства, се използва инхибитор на протонна помпа, два пъти на ден. В подкрепа на организма на детето, лекарите често препоръчват хранителни добавки, които да помогнат за по добро самочувствие.

При лечението с народни средства най-голямо внимание заслужава лечението с ленено семе, което е необходимо да се вари 5 минути, след, което да се остави за 2 часа и да се прецеди. От получената слуз е необходимо да се взема по една супена лъжица преди ядене.Защитете вашите деца!