102015Февр.

История на откритието на Хеликобактер пилори

istoriq-na-otkrivane-Helicobacter-PyloriИстория на откритието

История на откритието. През 1875 г., германските учени намерили спираловидни бактерии в стомашната лигавица на хората. Бактерията не растяла в културата и това случайно откритие е забравено. През 1893 г., италианския изследовател Giulio Bizzozero описал подобни спираловидни бактерии, живеещи в киселите среди на стомаха на кучета. През 1899 г., професор Валери Чворски от Ягелонския университет в Краков, в изследване на утайка от човешка стомашна промивка, в допълнение към намерините бактерии, бактерии с характерна спираловидна форма. Нарича откритите бактерии Vibrio rugula. Той е първият, който предполага възможна етиологична роля на този организъм в патогенезата на заболяванията на стомаха. Неговата работа по тази тема е била включена в полските „Указания за заболявания на стомаха.“ Въпреки това, тази работа не е оказало влияние върху останалата част от медицинските и научни среди, защото е била написана на полски език.

Бактерията е отново открита през 1979 г. от австийския патолог Робин Уорън, който след това провежда допълнително проучване заедно с Бари Маршал през 1981 г. Уорън и Маршал успяват да отделят изолират микроорганизма от проби от стомашната лигавица на човек. Те са и първите, които успяват да култивират този микроорганизъм върху изкуствена среда. Уорън и Маршал изказват предположение, че повечето стомашни язви и гастрити при хората са причинени от инфекция с микроорганизма Helicobacter Pylori, а не от стрес или пикантни храни както се смяташе досега.


istoriq-na-otkrivane-H-Pylori
Медицинската и научната общност с нежелание признават патогенната роля на тази бактерия в развитието на язва на стомаха и дванадесетопръстника и гастрит, в следствие на разпространеното по това време убеждение, че никой организъм не може да оцелее, за какъвто и да е период от време в киселата среда на стомаха. Признаването от научните среди на етиологичната роля на този микроб в развитието на заболяванията на стомаха постепенно започват да идват само след проведени допълнителни проучвания. Един от най-убедителните експерименти в тази област е бил направен от Бари Маршал: той пие умишлено чашка на с култура от бактерия с H. пилори, след което той развива гастрит. Бактерията е намерена в лигавицата на стомаха му, като по този начин е изпълнен третия от четирите постулати на Кох. Четвъртият постулат е изпълнен, когато на втората ендоскопия, 10 дни след умишленото заразяване, показва признаци на гастрит и наличие на H. Pylori. След това Маршал демонстрира,че е в състояние да излекува присъствието Helicobacter гас с помощта на 14-дневен курс на лечение с метронидазол и бисмут соли. Маршал и Уорън след това доказват, че антибиотиците са ефективни при лечението на много, ако не в повечето случаи на гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника.


helicobacter-pylori-bacteriq

През 1994 г. на Националния институт по здравеопазване в САЩ публикува експертно становище, че най-повтарящите се язви на стомаха и гастритите с повишена киселинност са причинени от инфекция с H. Pylori микроб, и препоръчва включването на антибиотици в терапевтични схеми за лечение на стомашна язва и гастрит с повишена киселинност. Постепенно се натрупват данни,че язвата на дванадесетопръстника и дуоденит също сасвързани с инфекция от Хеликобактер пилори. През 2005 г., откривателите на медицинското значение на бактерията, Робин Уорън и Бари Маршал са наградени с Нобелова награда по медицина.

infekciq-H.-pyloriПреди да стане ясна ролята на инфекцията H.pylori в развитието на стомашната язва и дуоденалната язва и гастрит, язвата и гастрита обикновено се лекували с лекарства, които неутрализират киселината (антиациди) или намаляват неговото производство в стомаха (инхибитори на протонната помпа, Н2-блокери на хистаминовите рецептори , М-cholinolytics и т.н.). Въпреки, че това лечение в много случаи е ефективно, язвата и гастрита много.