102015Февр.

Изследвания за хроничен гастрит и язвената болест

microscopeОткриването през 1983 год. на този микроорганизъм кардинално променя представата на изследователите за хроничния гастрит и язвената болест, а също така внася значителен принос в понятието стомашна канцерогенеза. Още през 1994 год. Международната агенция по изучаване на рака (IARC) класифицира инфекцията Хеликобактер пилори , като канцерогенна I група.

Многобройните проучвания са показали, че Хеликобактер пилори играе ключова роля в подобряване факторите на агресия и намалява активността на защитните фактори при язвена болест. Освен това, резултатите от последното десетилетие, показват възможна връзка на Хеликобактер пилори с други заболявания (коронарна болест на сърцето, мигрена,първичен феномен Рейнолдс), автоимунни заболявания(синдром на Сьорген, хипотиреодизъм), дерматологични заболявания (розацея, хронична уртикария, алопеция арета), диабет, камъни в жлъчката, забавяне растежа при децата.

Повечето епидемиологични проучвания показват, че хроничната инфекция с Хеликобактер пилори е може би една от най – разпространените в световен мащаб, засягащи до 50% от населението в развитите страни и 80-90% от населението в развиващите се страни.Така, че диагнозата на Хеликобактер пилори е от съществено значение при лечението на повечето пациенти с такъв профил. Необходимостта да се определи инфекция на организма с Хеликобактер пилори е съпроводена с редица фактори. Изследванията, проведени в последното десетилетие показват, че наличието на бактерията Хеликобактер пилори в стомаха води до развитието на хроничен гастрит от тип В, води до формиране и повторение на пептична язва. Освен това ,Хеликобактер пилори е облигатен канцореген. Заедно с това е доказано, че ликвидирането на Хеликобактер пилори води до изчезването на възпалителен инфилтрат на стомашната лигавица, на значително намаляване в честотата от повторна поява на стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, хистологично опрощаване на малтози на стомаха и значително намаляване на риска от рак на стомаха. Следователно, определянето на инфектиране с Хеликобактер пилори е необходимо преди започването на лечението за точна диагноза и след терапия за да се определи нейната ефективност. Последното е особено важно с оглед на бързото развитие на устойчивост на Хеликобактер пилори към броя на известните терапевтични лекарства, появата на нови щамове, и като следствие, ниската ефективност на някои процедури.