102015Февр.

Гастрит, Остър и хроничен гастрит.

<a href=Гастрит, Остър и хроничен гастрит." width="200" height="300" srcset="http://helicobacterpylori.eu/wp-content/uploads/2015/02/u0-neu-d2-482400c6dc3c48469c97b4e3e1deacad^pimgpsh_fullsize_distr-200x300.jpg 200w, http://helicobacterpylori.eu/wp-content/uploads/2015/02/u0-neu-d2-482400c6dc3c48469c97b4e3e1deacad^pimgpsh_fullsize_distr-683x1024.jpg 683w, http://helicobacterpylori.eu/wp-content/uploads/2015/02/u0-neu-d2-482400c6dc3c48469c97b4e3e1deacad^pimgpsh_fullsize_distr-710x1065.jpg 710w, http://helicobacterpylori.eu/wp-content/uploads/2015/02/u0-neu-d2-482400c6dc3c48469c97b4e3e1deacad^pimgpsh_fullsize_distr-1030x1545.jpg 1030w" sizes="(max-width: 200px) 100vw, 200px" />

Гастрит, Остър и хроничен гастрит.

Какво е Гастрит? Какво представлява гастритът?

Гастритът  (лат. gastritis) е медицинско наименование  на лигавицата на стомаха . Гастритът е възпаление на стомашна лигавица. Следствие от него е придвижването на бели кръвни клетки в стените на стомаха, като отговор на някакъв тип дразнене или увреда. Наличието на гастрит не означава сериозна увреда от типа на язвата или рак на стомаха, а може да се опише като развитие на възпалителна реакция. Гастритът може да се предизвика от инфекции, причинени от бактерии  като Хеликобактер Пилори (Helicobacter pylori), навлизане на жлъчни сокове от дванадесетопръстника, както и от масивна консумация на алкохол или определени храни (в това число и лекарства – например аспирин). Често като причина се изтъква и повишено напрежение или емоционален стрес.

Гастритът развива се в резултат на остро (краткотрайно) или хронично (продължително) въздействие на увреждащи фактори и се дели съответно на остър и хроничен гастрит.

Хора, страдащи от гастрит могат да изпитват болка или дискомфорт в горната част на корема, както и други оплаквания, но много хора с гастрит нямат никакви симптоми и дори не знаят за заболяването си. Често диагнозата се поставя след гастроскопия по други причини.
Терминът гастрит понякога грешно се използва за да опише болка и дискомфорт в горната част на корема, но тези оплаквания могат да се причинят от редица други болести. Много хора с тези симптоми, всъщност нямат гастрит. За гастрит се говори само, когато се докаже чрез изследване възпаление на стомашната лигавица.

Видове гастрит. Остър и хроничен гастрит.

Хроничният гастрит е възпаление на стомашната лигавица, което продължава дълго време и има прогресиращ ход. Преминава през няколко стадия – повърхностен гастрит, атрофичен гастрит и последната фаза е стомашна атрофия.

Какво представлява хроничния гастрит и какви са причините за развитието му?

Хроничен гастрит –  възпаление на стомашната лигавица. Протича хронично с периоди на изостряне и подобрения. Често представлява по нататъшно развитие на острия гастрит.

Какво представлява острият гастрит и какви са причините за развитието му?

·Острият гастрит –  остро възпаление на стомашната лигавица, причинено от различни фактори: злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства .

Причини за Гастрит

Острият Гастрит злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства

Хроничен Гастрит – Предизвиква се от многобройни фактори: От хранително естество, както при острия гастрит, но с продължително увреждане; от съпътствуващи инфекциозни и хронични заболявания. Хроничният гастрит се дели на няколко под вида: атрофичен, повърхностен, гигантски, ерозивен.

Симптоми при Гастрит

 • тъпи или остри болки в стомаха безсъние вследствие на болката
 • сухота в устата или обилно слюноотделяне
 • тъпа болка в стомаха
 • тежест и дискомфорт в горната част на корема
 • гадене
 • виене на свят
 • езикът е обложен със сиво бял цвят.
 • безапетитие, раннозасищане,оригване,повръщане

За доказване на инфекция с Helicobacter Pylori се прави кръвен или дихателен тест, а в ендоскопския кабинет може да се извърши и бърз уреазен тест, като по време на фиброгастроскопията се взема парче от лигавицата на храносмилателния тракт и се поставя в среда, съдържаща урея.

Други усложнения са:

 • кървене от гастроинтестиналния тракт
 • ерозия на стомашната лигавица
 • пернициозна анемия с последващ дефицит на В12
 • дехидратация
 • перфорация на стомаха

Лечение на Гастрит

lechenie-gastritГастритът подлежи на лечение, като това включва процедури за понижаване на стомашната киселинна секреция, избягването на определени храни (лютиви или богати на мазнини), шоколад, шоколадови изделия, алкохол, груби храни (зеле, боб и пр.) и индуциращите го лекарства.

При всички случаи на съмнение за гастрит се обръщайте към вашия лекар и предприемайте лечение само под лекарски контрол.Медикаментозното лечение трябва да бъде предписано от лекар.