162015Февр.

Алтернативи терапия на Н. Pylori пептична язва, свързана с HP;

Като допълнение към горното, в практическата работа (стационарна или амбулаторна) лечението на пациенти обикновено се извършва въз основа на наличния капацитет, който зависи от няколко фактора. Все още в Русия има значителен брой пациенти с така наречените „дълго незарастващи язви“ и / или проникващи рани, които се отказват оперативно лечение и настояват за консервативно лечение или хирургично лечение на тези пациенти, поради съпътстващи заболявания са противопоказани. Всичко това определя необходимостта от няколко алтернативи за лечение (включително по отношение на тяхната финансова стойност).

Варианти за лечение на първа линия анти H. Pylori терапия на пептична язва.

Първият вариант. Един от инхибиторите на протонната помпа (омепразол, ланзопразол, пантопразол, рабепразол, езомепразол) в стандартна доза от 500 мг кларитромицин в комбинация с 1000 мг амоксицилин или метронидазол 400-500 мг (съответно, всички препарати, 2 пъти дневно) за най-малко 7 дни.

Забележка. Оценка на ефективността на лечението при зарастването на язви на неусложнена язва на дванадесетопръстника и стомаха, провежда, по резултатите от контролната ендоскопската на 8-9 ден от началото на лечението при липсата на лечението на язва – продължаване на лечениетона болни на едно от инхибиторите на протонната помпа в стандартната доза 2 пъти дневно в продължение на повече от 3 седмици.

Второ вариант. бисмут трикалий дицитрат (международно непатентно име на лекарството, което е по познато на практикуващите под името колоиден бисмутов субцитрат или де-Nol) до 240 мг в комбинация с 1000 мг амоксицилин и кларитромицин 250 мг (съответно всички Препаратите 2 пъти дневно) в продължение на 10 дни.

Забележки:

1) При липса на лечението на язва (на базата на контрола с ендоскопия 11-12 дни) – продължаване на лечението в продължение на още 2,5 седмици бисмут три dicitrate 240 мг 2 пъти дневно.

2) Ако (преди лечение) при пациенти с болка в епигастриума, изразени и / или подходящо piloroduodenalnoy област в терапията за първите 10 дни добави ранитидин или фамотидин, съответно, 40 мг или 300 мг през нощта.

3) За язви големи размер на стомаха или дванадесетопръстника (1,5-2 cm) по-горе указаната анти хеликобактерна терапия (едно изпълнение, в което лекарството се предоставя като основа на инхибитор на протонната помпа в другата – три бисмут dicitratobismuthate в комбинация с два антибиотика) се провежда за 10 дни, последвано от третиране с един основни лекарства продължение на 3 седмици След това е препоръчително да се проведе първо контролно ендоскопско наблюдение, при липсата на заживяване на язвата, лечението на пациенти трябва да продължи с основни лекарства за още 4 седмици.

Трети вариант. Един от инхибиторите на протонната помпа в стандарта комбинация с доза от 1000 мг амоксицилин и бисмут трикалиев dicitrate около 240 мг, съответно, 2 пъти на ден за 10 дни.

Забележка. При липсата на заживяване на язвата, след контролна ендоскопия, лечението да продължи с инхибиторът на протонна помпа или бисмут трикалиев дицитрат за още 3 седмици.

Четвъртият вариант. При лечение на пациенти с големи язви (повече от 2 см), и така наречените „дълго незаживяващи“ язви и / или проникващи язви на стомаха и дванадесетопръстника (независимо от размера), свързани с HP (при пациенти отказали операция или поради наличието на противопоказания) е препоръчително веднага се използва за лечение на пациенти „четворна“ (виж по-долу.) за 10 дни, последвано от третиране на пациентите в продължение на още три седмици с бисмут субцитрат, трикалиев по 240 мг 2 пъти дневно, ранитидин или фамотидин (съответно , 300 мг или 40 мг преди лягане) или инхибитор на протонната помпа в конвенционални дози през нощта веднъж дневно); при незаживяване на язвата, след ендоскопия, лечението да продължи още 4 седмици.

Втора линия на лечение на H. Pylori (четворна) се провежда при ликвидиране на HP след лечение с един от горните варианти тройна терапия от първа линия, и като терапия от първа линия при пациенти с „дълго незаживяващи“ язви и / или проникващи рани (вж. по-горе).

Един от инхибиторите на протонната помпа в стандартната доза 2 пъти на ден, бисмут трикалий дицитрат по 120 мг четири пъти на ден, 400-500 мг метронидазол 3 пъти дневно, тетрациклин 500 мг 4 пъти на ден в продължение на 7 дни.

H. Pylor терапия от трета линия се провежда в отсъствието на ликвидиране HP след втора линия на лечение:

Един от инхибиторите на протонната помпа в стандартната доза, бисмут три dicitratobismuthate 240 мг, 200 мг фуразолидон (съответно, всички препарати, 2 пъти на ден) в продължение на 7 дни.